Oldal kiválasztása

Leesésvédelmi VR szimuláció

Egy felhőkarcoló építési állványán kell végig menni egy fa pallón, ha pedig hibázunk, nem zuhanunk a mélybe, hiszen megtart bennünket a leesés elleni védő eszköz. Egyedülálló, a digitális építőiparhoz kapcsolódó innovatív fejlesztést dolgozott ki a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán (PTE MIK) működő BIM Skills Lab Kutatócsoport és a GAZEK®.

A virtuális valóságot összekötöttük egy fizikai eszközzel, így a munkabiztonsági kockázatokat rejtő szimulációban átéltek valós érzetté alakulnak át. A fejlesztés lehetővé teszi a balesetveszélyes helyzetek biztonságos és valósághű bemutatását.

Mi van ha lezuhanunk a VR szimulációban?

A VR-szemüveg által átélhetjük a valós szituációt viszont, ha lezuhanunk a virtuálisan megjelentetett épület állványáról, a testünk is reagál a történésekre, így a valóságban is elesünk. Ha mindezt egy biztonsági felszerelésben éljük át, megnő a biztonságérzetünk, hiszen a testheveder és a kötelek megóvnak bennünket a zuhanástól. Amikor valaki a mélybe zuhan és elengedi magát, mégsem éri baleset, mert a zuhanásbiztonsági védőeszközök megtartják. A szimulációval a védőfelszerelés helyes használatát tudjuk bemutatni biztonságos körülmények között.

Megoldás a vállalati belső képzésekre

Az eszköz sikerrel debütált a tavaszi pécsi Pollack Expon, ahol komoly érdeklődéssel fogadta az építőipari szakma. A piac a visszajelzések alapján szívesen fogad egy ilyen alkalmazást. Az utóbbi évek trendje, hogy a virtuális valóság az építőiparban is egyre nagyobb teret nyer. A fejlesztés következő fázisa a mobilitást célozza meg, hogy minél egyszerűbben és kompakt módon lehessen használni a bemutatókon. Piacképes termék maga az oktatási módszertan, mint szolgáltatás lehet, illetve nagyobb vállalatok számára a belső képzések lebonyolítására a komplett oktatási csomag. A PTE MIK-en kialakítás alatt van a kutatáshoz szükséges eszközöket, valamint a kar ipari partnereinek igényeire épülő kiegészítő szolgáltatásokat, az oktatást és tanácsadáshoz szükséges kompetenciákat bemutató BIM Skills Lab, amelynek területén dedikált helye lesz a fejlesztésnek, így azt a jövőben bármikor kipróbálhatják a szakmai partnerek. 

Köszönjük a videókat a Pannon és az Univ TV-nek!