Oldal kiválasztása

Munkahelyzet-beállító rendszerek

Örök kérdés, ami az oktatásokon is mindig elhangzik, hogy a munkahelyzet beállító deréköv mire jó? Vagy éppen mire nem? Használható-e zuhanás megállítására? Illetve, hogy ha derékövvel össze van szerelve, akkor mire tudjuk használni?

Következő blogcikkünkben ezekre a kérdésekre fogunk Nektek válaszokat adni, segítünk eligazodni.

A legelső, amit tisztáznunk kell, hogy a zuhanás megállítására közel 30 éve már csak teljes testhevederzetet használhatunk és annak is a mellső vagy hátsó bekötési pontját.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha magát a munkahelyzet beállító derékövet nem használhatjuk zuhanás megállítására, akkor miért kapható még önmagában, mint eszköz?!

Ezért első körben tisztázzuk is, hogy mégis mire használható?

A legelső és legfontosabb, hogy maga a szabvány sem munkahelyzet beállító derékövet definiál, hanem munkahelyzet rendszert.

Ami a következőkből áll:

  • deréköv
  • hozzátartozó, ugyanannak a szabványnak megfelelő rögzítőkötél

Nagyon fontos, hogy a derékövhöz csatlakoztatható kötél nem lehet egy sima, általános eszköz. Csak olyat lehet használni, amely erre tanúsítva van és ezt együttesen kell használni!!

A szabvány úgy fogalmaz, hogy vannak olyan munkafolyamatok, amelyeket, ha oszlopon vagy más szerkezeten végeznek. Akkor szükség van egy olyan rendszerre, amely segítségével a dolgozók mindkét keze szabad lehet.

Tehát maga a munkahelyzet rendszer arra jó, hogy kibiztosít bennünket lezuhanás ellen (mellső vagy hátsó bekötési pontban). Valamint a deréköv, ahogy körbe ölel minket egy hozzákapcsolt rögzítőkötél segítségével egy fix, stabil szerkezeten, úgy bele tudunk dőlni és ezáltal mind a két kezünk szabad lesz.

Ezzel elkerülhető az, hogy ha oszlopon, rögzített létrán vagy gépen végzünk munkát, akkor egy kézzel kapaszkodnunk kelljen, hogy ne bukjunk hátra és csak egy kézzel tudjuk végezni a munkánkat. Így ez sok esetben megkönnyíti a munkavégzést, valamint vannak esetek, amikor ez máshogy nem is oldható meg, mert mindkét kezünkre szükségünk van.

De miért kaphatóak különállóan munkahelyzet beállító derékövek, ha önmagukban nem használhatóak, mert mellettük biztosítani kell magunkat?!

Tegyük fel, hogy van egy teljes testhevederzetünk deréköv nélkül, amivel biztosítani tudjuk magunkat lezuhanás ellen. Viszont, ha egy idő után felmerül az igény egy olyan munkavégzésre, ahol szükségünk lenne munkahelyzetbeállításra, akkor nem kell egy teljesen új testhevedert vennünk, ami fel van szerelve derékövvel. Hanem vehetünk egy különálló derékövet, ami, ha kompatibilis az eszközünkkel, azzal megtudjuk oldani a munkahelyzet beállítást.

A lezuhanás ellen, pedig a teljes testhevederzet mellső vagy hátsó pontjába biztosítva tudjuk magunkat kikötni!

Nagyon fontos kiemelni még egyszer, hogy maga a munkahelyzet beállító rendszer NEM használható zuhanás megállítására. Vagyis az oda csatolt kötéllel önmagában leesés ellen soha ne biztosítsuk magunkat!!

Bár egyszerűnek tűnik a munkahelyzet beállító rendszerek használata, de NEM az!!

Ajánlott munkahelyzet-beállító rendszerek

Gyakorlati oktatásainknak része is maga a munkahelyzet pozícionálás, mert nem mindegy, hogy hogyan pozícionálunk pontosan. Hiszen valamilyen lezuhanásgátló rendszert használnunk kell és azt össze kell hangolnunk a munkahelyzet pozícionálóval úgy, hogy ha történik egy zuhanás, akkor lezuhanásgátló rendszerünk fogja meg és ne a pozícionáló rendszer.

Ennek a kettő rendszernek vizsgálnunk kell a viszonyát, amikor használjuk a gyakorlatban, mert könnyen problémákat okozhat, ha ezt nem tesszük meg.

Ezt a gyakorlati oktatásainkon eltudjátok sajátítani! GAZEK® képzések KATT IDE!

Plusz érdemes még figyelembe venni, hogy mire jók ezek az eszközök. Nem csak kimondottam védelemre használhatjuk őket, hanem segítségünkre is lehetnek a munkában. Az általunk gyártott és forgalmazott munkahelyzet beállító deréköveken találtok szerszámtartókat, szerszámakasztókat, amelyek bármelyik munkavégzés során nagy segítségetekre lesznek. Főleg oszlopon, létrán, gépen vagy szerkezeten végzett munka során, ahol be vagyunk dőlve és alapvetően két kézzel végzünk munkát. Ezekben a helyzetekben nehéz még szerszámot is magunkhoz húzni vagy tartani, viszont ez lehetőséget ad arra, hogy magunkra akaszthassunk szerszámokat. Vagy akár egy eszköztáskát, amibe tudunk csavarokat, alkatrészeket tenni, gépeket magunkra rögzíteni és így tovább.