Pillangó +3 csomó technika videóval

A következő videókban újabb a csomózási technikákat mutatunk be, ilyen például a Pillangó csomó. Ezek mellett elsajátítható a nyolcas csomó kézben és fűzve kötve, illetve szorítónyolcas csomózási technikája.

Sokszor hangzik el a kérdés munkavédelmi szakemberek körében, hogy honnan tudjam, hogy amivel „varázsolnak” az alpinisták, az megfelelő és biztonságos-e? Amilyen egyszerűnek tűnnek a csomók, a valóságban annyira összetettek és bonyolultak lehetnek, és nem mellékesen rengeteg kockázatot is hordozhatnak, amennyiben nem jól kötik, nem jó helyre kötik vagy éppen nem jó eszközre kötik.

Nyolcas csomó (Figure 8)

Kézben kötve:

Lehet szimpla és dupla szálon kötni. Szimpla szálon kötve a kötél végére végcsomónak alkalmas, megakadályozza a kötélen használt eszközök lefutását (stopper).

Dupla szálon kötve, hurkot képzünk. Ezt a hurkot egy csatlakozó elemmel kikötési pontba rögzíthetjük. A dupla szálon kötött nyolcas csomó mindkét szála egyformán terhelhető.

Fűzve kötve:

Amennyiben nem tudjuk csatlakoztatni a hurkot a kikötési pontba, abban az esetben a fix pont köré közvetlen is köthető a nyolcas csomó. Ezt a megoldás éles, sorjás és forró felületeknél nem alkalmazható!

Pillangó csomó (Butterfly knot)

Ez a csomó alkalmas kikötési pontba csatlakoztatáshoz. A csomóból kilépő mindkét szára egyformán terhelhető. Használatával a kötél sérült szakaszai tehermentesíthetőek, így bizonyos esetekben nem kell, hogy kiselejtezésre kerüljön a kötél (Figyelem! Ez kizárólag köpeny sérülésre vonatkozik és alpintechnikai felhasználás esetén).

5 év ingyenes felülvzsgálat

 

Az időszakos felülvizsgálatok díját gyártástól számitott 5 éven keresztül,  átvállaljuk pécsváradi telephelyünkön. Nézd meg zuhanásbiztonsági eszközeinket!

Szorítónyolcas (Clove hitch)

Ez a csomó csak valamilyen fix pont körül értelmezhető, önmagában szétesik és funkció nélküli. Használhatjuk kikötési pontba kötve vagy anyagmozgatásra is. Minden esetben szükséges egy plusz (jellemzően halász vagy dupla halász) csomóval lebiztosítani! Terhelés hatására könnyen letekeredik a megkötött tárgyról (plusz biztosítással nem).

Reméljük, hogy tetszettek a fenti csomózási technikák. Hamarosan újabb videókkal jelentkezünk, tartsatok velünk és nézzettek meg előző videós blogbejegyzésünket a csomózásokrók KATT IDE!