Oldal kiválasztása

Védőeszközök tisztítása, karbantartása

Munkavégzés során felhasználási terület függvényében óhatatlanul is szennyeződés éri a védőszközöket, koszosak lesznek. Ami a fő probléma szokott lenni, hogy ezek a szennyeződések különböző állagúak, illetve összetételűek. De hogyan történik a bekoszolódott védőeszközök tisztítása, karbantartása különböző állagú és összetételű szennyeződéseknél?

Amit mindig figyelembe kell vennünk, hogy milyen típusú, valamint kémhatású az adott szennyeződés, vagyis, hogy károsítja-e az alapanyagot. Például savas, lúgos vagy valamilyen maró kémhatású a védőeszközre nézve. Továbbá vannak olyan anyagok, oldószerek is, amik főként a textil, szőtt alapanyagú védőeszközöknek nem tesznek jót.

Fontos megemlíteni, hogy nem mindegy a szennyeződésnek a halmazállapota sem!

Előfordulhat, hogy valaki por vagy finompor szennyezett környezetben dolgozik, ami a textileszközökbe teljesen beleszáll, akár belső szálak szintjéig, amit nem tud egyszerűen leporolni. Ilyenkor minden esetben javasolt, hogy magas nyomású, sűrített levegővel fújjuk ki belőle a szennyeződést. Arra nagyon oda kell figyelni, hogy ha véletlenül mosni szeretnénk vagy vízzel érintkezik és nincs jól kitakarítva, akkor ez a porszerű szennyeződés reakcióba léphet és károsíthatja az alapanyagot.

Gondoljunk csak bele, ha mész alapú, mészhidrát vagy cement kerül bele porszinten az eszközbe és utána elkap minket egy eső az azonnal károsítja. Ezért is nagyon fontos, hogy ne csak a védőeszköz felületét tisztítsuk, hanem próbáljuk meg az eszköz anyagából is kitakarítani ezeket!

A mosással és tisztítással kapcsolatban, nagyon sokszor felmerül a kérdés, hogy mégis mivel lehetséges?! Miután hármas kategóriájú életvédelmi eszközökről van szó kiemelten fontos, hogy a legkisebb roncsolás érje az eszközöket.

Mi mindig azt szoktuk javasolni, hogy langyos, kézmeleg vízben pH semleges tisztítószerrel tisztítsátok az eszközeiteket. Ezek után alaposan öblítsétek ki őket, hogy egyáltalán ne maradjon tisztítószer bennük. A műanyag alkatrészek nem szeretik a savas, lúgos kémhatású anyagokat, viszont nem mindegy, hogy poliészter vagy poliamid, mert más az anyagok ellenálló képessége.

A fémalkatrészeket mindig szárazra kell törölni, mert ha véletlenül sérült a felületkezelése, akkor ott könnyen elindulhat egy korrózió. Mivel a hirtelen hőhatás károsíthatja, természetes körülmények között szárítsuk ki őket.

A tisztítások után javasolt a mozgó alkatrészeket műszerolajjal finoman bekenni, hogy könnyedebb legyen a mozgásuk és hosszútávon használhatóak legyenek. Emellett oda kell figyelni arra is, hogy még ha semleges tisztítószert is használunk, azok is lerakódhatnak, összeállhatnak, amik akadályozhatják egyes alkatrészeknek, rugóknak a mozgását, záródását. Ezért fontos, hogy ezek jól legyenek átöblítve, kimosva, kitakarítva.

Reméljük hasznosnak találtátok ezt a kis összefoglalót és segítségünkkel a jövőben még tovább használhatjátok biztonságosan az eszközeiteket.cool