Oldal kiválasztása

Létrák típusai és felülvizsgálata

A következő blogcikkünk témája nem más mint a létrák típusai. Ezek mellett kitérünk a létrák felülvizsgálatának fontosságára is.

Ássuk bele kicsit magunkat a típusokba és nézzük meg a fontos különbségeket! 

Először is kezdjük a meghatározással. Mit nevezünk létrának..!? 

Létra:

Legalább egy létratagból, valamint szükséges lezuhanás elleni védelemből, továbbá pihenőből vagy pihenőkből és pódiumból vagy pódiumokból álló összeállítás. Az ide vonatkozó szabvány, úgy határozza meg, hogy 75 foknál nagyobb, de legfeljebb 90 fokos dőlésszögű, rögzített feljáró, melynek vízszintes elemei létrafokok. Ezt fontos kihangsúlyozni, ugyanis amennyiben lépcsőfokokkal van szerelve már nem létráról beszélünk. 

Két típust különböztethetünk meg: a helyhez kötött és a mobil feljárók. 

A létramászáshoz kapcsolódó zuhanásbiztonsági rendszer feladata, hogy a függőleges irányú mozgás megfelelő védelem és biztosítás alatt legyen. Fontos kiemelni, hogy nem csak a mászást kell biztonságossá tenni, hanem a munkavégzést is. Elsődleges témánk, amiről beszélnünk kell az a létrák különböző fajtái, típusai.

A mobil létrák típusai lehetnek:

 •  hagyományos támasztólétrák,
  • fa létrák
  • alumínium létrák: egy ágú támasztó létrák melyek, állhatnak egy vagy több tagból, és lehetnek kitolhatók vagy húzókötelesek
 •   két ágú támasztó létrák, lehetnek:
  • fa alapanyag, például: hagyományos festő létrák
  • alumíniumból készült kétágú létrák
  • speciálisabb, üvegszálas, szigetelt alapanyagú létrák

Ezeken kívül gondolnunk kell még az olyan létra típusokra is, mint például a csuklós létrák, teleszkópos létrák, illetve a fellépővel szerelt, hordozható létrák. Ezek mind-mind különböző típusok, különböző előírások vonatkoznak rájuk szerkezeti kialakítások jegyében.

A másik nagy csoport, ahogy már említve lett azok a helyhez kötött feljárók.

Először is nézzük a gépi berendezések helyhez kötött feljáróit és annak fogalmát! Egy helyhez kötött gép részét képező rögzített létra vagy rögzített létrarendszer, ami nem gépi mozgatású, (ha esetleg állítható is) tehát összecsukható, csúsztatható. Ezesetben olyan módon van felszerelve maga a feljáró, tehát a létra az adott gépre, berendezésre (pl.: csavarral, csavaranyákkal, hegesztéssel), hogy azokat csak szerszámok használatával lehet leszerelni.

A fixen helyhez kötött létrákon belül térjünk ki kicsit  a vészlétrákra!

Először is tisztázzuk ennek fogalmát!  A vészlétrákvészkijárati kilépők, illetve vészhágcsók. Ha megnézzük a fogalmakat hamar kiderül, hogy a vészlétra az a vészhelyzetből való menekülésre szolgáló, az épületek, építmények vagy berendezések falához rögzített, általában függőleges helyzetű, egyágú létra. A vészkijárati kilépő a vészkijáratot a vészlétrával összekötő, járófelülettel és korláttal ellátott szerkezet. Maga a vészhágcsó, az pedig a vészhelyzetből való menekülésre szolgáló, legfeljebb 3 méter szintkülönbség áthidalására alkalmas, olyan létra jellegű szerkezet, melynél a fokok – egyenként – az épület, építmény vagy berendezés falába (tartószerkezetébe) vannak beépítve, besüllyesztve.

Most, hogy átnéztük a létrához köthető fogalmakat, valamint, hogy milyen típusai vannak fontos kiemelni, hogy ezen eszközök is felülvizsgálat kötelesek.

Mivel sokat beszéltünk már az egyéni védőeszközök időszakos felülvizsgálatáról. Most tisztázzuk, hogy mi a helyzet a létrákkal! 

Típusonként megyünk végig és kezdjük is az utoljára tárgyalt vészlétra, vészkijárati kilépő, vészhágcsóval.

A felülvizsgálatot a szabvány írja elő! 

A felülvizsgálat a következőkből tevődik össze: 

Egy szerkezeti vizsgálatból, ahol mind a szabványban előírt kötelező méreteket, mind a szerkezet állapotát vizsgálni kell, a korrózió védelmet, villám és érintő védelmet, két méter felett védőkosarat, 10 méter felett, hogy el van-e látva megfelelően pihenővel. Továbbá végre kell hajtani egy terheléses vizsgálatot is bizonyos számú létrafokonként a szabványi előírások szerint. Ezt kell tudni dokumentálni, ezért kell olyan céggel elvégeztetni, aki ehhez megfelelő műszerrel és szakértelemmel rendelkezik, különben a felülvizsgálat mit sem ér..! 

Helyhez kötött létrák, feljárók, gépi berendezések helyhez kötött feljárói, rögzített létrák. Hogy megértsük, hogy a felülvizsgálat itt miért és hogyan kell, pár alapvető munkavédelmi fogalmat kell tisztázni. 

Maguk a létrák, akár a helyhez kötött létrák, feljárók, akár a nem helyhez kötött létrákról fogunk beszélni, munkaeszközök. Ha megnézzük a munkavédelmi törvény fogalmi meghatározását, az ki is mondja a munkaeszközökről, hogy minden gép, készülék, szerszám vagy berendezés, melyet a munkavégzés során alkalmaznak vagy azzal összefüggésben használnak, kivéve az egyéni védőeszközök. Ezzel tisztázható, hogy a létrák munkaeszközök, továbbá a 10/2016-os NGM rendelet azt mondja ki, hogy a veszélyesnek nem minősülő munkaeszközök, ha annak biztonsága függhet a szerelés körülményeitől, szerelést követően és az üzemeltetés megkezdését megelőzően, valamint ha a munkaeszközön az új munkahelyen történő felállítást megelőzően végeztek szerelési munkát a használatbavétel előtt biztonságos szerelésről az egészséget nem veszélyeztető és a biztonságos működés feltételeiről és körülményeiről a megbízott személynek ellenőrző felülvizsgálat keretein belül meg kell győződnie.

A vizsgálat megállapításait, a megtett intézkedéseket jegyzőkönyvben kell rögzíteni. Magyarul, a nem veszélyes munkaeszközt mielőtt használatba vennénk, üzembe helyeznénk, kell egy előzetes felülvizsgálat. Az időszakos ellenőrző felülvizsgálatra kötelezett munkaeszközt, a felülvizsgálat gyakoriságát és módját írásban kell meghatározni, figyelve az üzemeltetés körülményeire. A munkaeszközt érintő szabványokban foglaltakra és a gyártó által összeállított használati utasítás, üzemeltetési, karbantartási dokumentáció előírásaira. A leghosszabb felülvizsgálati időszak nem haladhatja meg az 5 évet nem veszélyes munkaeszköz esetében. Onnan kezdve, hogy egyszer használatba vettük, továbbra is időszakonként felül kell vizsgálni a létrákat. 

Ezzel tisztáztuk, hogy miért kell felülvizsgálat, és hogy mikor, illetve milyen sűrűn kell ezt elvégezni. A gépi berendezések helyhez kötött feljáróinál ez alapján, vagyis rendeleti alapon kell elvégezni szintén szerkezet vizsgálatot.

A nem helyhez kötött létrák esetében szintén a rendelet alapján kell elvégezni a felülvizsgálatot és szerkezet, illetve méret ellenőrzési vizsgálatokat. Nagyon fontos, hogy mint minden esetben ezek általános előírások DE a gyártó ezekhez képest szigoríthat!

Tehát szigoríthat a felülvizsgáló személyében, gyakoriságában vagy akár abban, hogy ki javíthatja egy esetleges sérülés esetén az eszközt.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy akár vészlétráról, vészhágcsóról, akár egy helyhez kötött létráról vagy mobil létráról beszélünk jogszabály alapján a használatbavételi eljárás előtt és időszakosan maximum 5 évente kell elvégezni a felülvizsgálatot sok esetben teherpróbával kiegészítve

A szakértő kollégák ilyenkor megvizsgálják, hogy az adott vészlétra, hágcsó biztonságos-e, fel lesz mérve a műszaki állapota, méréssel ellenőrizni kell a konstrukció megfelelőségét. Itt beszélhetünk akár a létrafokok távolságától, egymáshoz viszonyítva vagy a faltól, illetve a teljes kialakítást. 

Az általános állapotot fel kell mérni, megfelel-e az oda vonatkozó szabványoknak, rendeleteknek. Az időszakosan ismétlődő felülvizsgálat szükségességét, pedig alátámasztják az ezen munkaeszközök állapotában bekövetkezett változások, környezeti hatások (pl.: korróziós folyamat, egyéb rongálódás, esetenként ritka használatuk miatt fel nem tárt üzemeltetők által észrevétlenül maradó hibák, amelyek egy esetleges menekülés meghiúsulásához vezethetnek vagy egy hatósági például katasztrófavédelmi ellenőrzés kapcsán derülhet ki vagy akár büntetőjogi felelősség is terhelheti a üzemeltetőt, amennyiben a vészlétrák, vészhágcsók, vészkijárati kilépők  állapota nem megfelelő esetleg  életveszélyt okozhat.

Összegezve kijelenthető, hogy a telepített létrákat, vészhágcsókat ugyanúgy, mint a leesésvédelmi egyéni védőeszközöket időszakos felülvizsgálat alá kell vonni. Ez a folyamat precizitást és tapasztalt szakembert igényel. Melynek folyamatát vállalja a GAZEK® felülvizsgáló csapata! Ide kattintva további részleteket tudhatsz meg!  smiley

Bízunk benne, hogy hasznos volt számotokra a cikk, és tanultatok új dolgokat! Ha volt olyan rész, ahol nem vagytok biztosak a megszerzett tudásban, keressetek minket bátran e-mailben vagy telefonon!  Ha pedig szeretnétek kicsit többet megtudni a létrán való biztonságos munkavégzésről, akkor kattintsatok ide! wink