Oldal kiválasztása

Minden, amit tudni akartál a sisakokról II.

Az előző részben összefoglaltunk nektek mindent, amit a sisakokról tudni érdemes (ezt ITT találjátok).

Most pedig evezzünk kicsit komolyabb vizekre a védősisakokkal kapcsolatos tudnivalók terén!

Első témánk a védősisakok élettartama. A maximális hordási idő a gyártástól számítódik vagy a gyártástól plusz a használatba vételtől. Ez a polcon tartás alatt is pörög, éppen ezért lehetséges, hogy ha egy sisakra nagy kedvezmény van kiárusítás során, akkor az már több éve a polcon csücsült, így kevesebb ideig használható a vásárlást követően. A gyártó határozza meg a sisak élettartamát a gyártás során a gyártási folyamat eljárása alapján. Ez az időtartam 2-3 évtől, akár 7 évig is terjedhet. Sok esetben 5 év a használatba vételtől és maximum 3 évig tárolható, gyártástól 8 évig használható. Viszont itt megemlítendő, hogy ha 1 hónapos a termék és elkezditek használni, akkor azt nem 7 év 11 hónapot használhatjátok, hanem csak 5 évet.

A sisakoknak minden esetben az EN397-es szabványnak kell megfelelnie, ezt a gyártási idővel együtt fel is kell tüntetni rajtuk. Magyar nyelvű tájékoztatóval kell ellátni őket, amiben leírásra kerülnek a jelölések értelmezései, illetve, hogy mikor történt a termék gyártása, szabványmegfelelő-e?

A sisakokat -30 és +50 fok közötti intervallumon belül lehet használni. Ez alatt a védősisak túl merev lesz és nem látja el a védelmi funkcióját, míg felette egy olyan szerkezetváltozáson megy keresztül, ami miatt meglágyul az anyag.

A napi első használat előtt a felhasználó köteles ellenőrizni, hogy a védősisak felületén van-e látható elszíneződés, ez UV károsodásra utalhat. Fontos megfigyelni, hogy keletkezett-e rajta mechanikai sérülés. Például, hogy van-e rajta repedés vagy törés, hiányzik-e belőle egy-egy darab.

A védősisakok felülvizsgálata gyártó függő, valaki előír hozzá külön képzést, valahol csak hozzáértő személy végezheti el az ellenőrzést. Ilyenkor vizsgálni kell, hogy ipari védősisakként milyen ütésnek kell ellenállnia, olvadt fém fröccsenés ellen véd-e, milyen mérettartományon belül használható, milyen az oldalirányú nyomásnak teszi ki a fejet.

A vizsgálat gyakorisága nem meghatározott, de általában egy évet írnak elő a gyártók. Míg az alpin tevékenységek során félévente kell vizsgálni, ha ez előírt. Viszont ebben az esetben több szabványnak is meg kell felelnie nem csak az EN397-nek.

A sisakok különböző színe pedig azért praktikus mert, segíti, hogy messziről is megtudjuk különböztetni a dolgozókat, hogy ki milyen szinten áll a munkahelyi beosztása alapján.

Sisakjaink esetében sikerült egy olyan új gyártási technikát kifejlesztenünk, ami ár/érték arányban a leginkább kedvezőbb. Képzeljétek el, hogy 5+5 éves élettartamot kínálunk nektek, ami azt jelenti, hogy a termékeink gyártástól kezdve 10 évig használhatóak, használatba vételtől kezdve pedig 5 évig. Így nem kerülhet ki tőlünk olyan sisak, amely esetében nem használható ki maximálisan az 5 év.

A védősisakokkal kapcsolatos tudnivalók segítséget nyújtanak Nektek, hogy hogyan is válasszátok ki őket. wink