Oldal kiválasztása

Minden, amit tudni akartál a sisakokról I.

Először is tisztázzuk, hogy mit is értünk védősisakok alatt. Ezek olyan típusú sisakok, melyeket elsősorban munkahelyi közegben használunk, főként ipari környezetben vagy építkezések során. Céljuk, hogy megvédjék a fejet a leeső tárgyaktól, megakadályozzák a más tárgyakkal való ütközést, valamint a törmelék okozta sérüléseket. Fontos megjegyezni, hogy a munkavédelmi eszközöket nem lehet helyettesíteni sporteszközökkel, hiszen ezek nem rendelkeznek a megfelelő szabványokkal.

Nézzük meg, hogy mit is kell figyelembe venni az ipari védősisakok vásárlása előtt.

Kezdjük a tömeggel, ami leginkább tudja befolyásolni a komfortot, hiszen nem mindegy, hogy milyen súlyt cipelünk egész nap a fejünkön. A sisakok tömege 50-60 vagy akár 100 gramm-os eltérést is mutathatnak. Ebből is látszik, hogy nem mindegy milyent választunk. Sisakjaink könnyűek, mindösszesen 300 grammosak, így kényelmes egész napos viseletet biztosítanak.

belső kialakítás során kétféle sisakot különböztetünk meg, rendelkezhetnek műanyag-, vagy textilfejkosárral. A műanyag fejkosárral ellátott sisakok hátránya, hogy kényelmetlenek, mivel kevésbé illeszkednek a fejformához. Továbbá nem párolog el a keletkező izzadás, így könnyen diszkomfortot okozhat. Érdemes textilfejkosárral rendelkezőt választanunk, mely könnyebben idomul a fejformánkhoz, illetve kellőképpen átszellőzik. Válaszd a GAZEK által forgalmazott sisakokat a hat pontos textil felfüggesztésnek hála biztosan elkerülhető a kényelmetlen munkavégzés!

Beszéljünk kicsit a sisakok méretéről is, hiszen ez is befolyásolja a komfortot, illetve a biztonságos viselést. A fejkosarak állíthatóak méretben, viszont meg kell jegyezni, hogy rendelkeznek egy mérettartománnyal. Ez főleg nőknél, illetve gyerekeknél fontos, akik például nyári munka során kötelesek ilyen eszközöket használni. Állítani kétféle képpen tudjuk a sisakokat, egyrészt lehet pattintósan vagy racsnis megoldással. Az utóbbit érdemes választani, mivel ennek a segítségével fokozatmentesen, könnyen állítható a fejkosár, így gyorsabban méretre tudjuk igazítani. Sisakunk gyorsállítós fejkosárral rendelkezik, aminek a segítségével könnyen méretre tudjátok igazítani a védősisakotokat.

Kötelezően állszíjjal kell rendelkezniük, ami segítségével, ha lenézünk nem esik le a fejünkről a sisak. Továbbá esés közben, ha forog az ember akkor a fején marad a sisak, így védelmet biztosít. Javasoljuk, hogy négy ponton rögzített állszíjat vállasszatok! (ismertebb nevén Y-állszíj) Így átfordulásnál, illetve ütődés esetén sem esik le a sisak a fejről. Védősisakjaink teljeskörű védelmet nyújtanak, hála az Y-állszíjnak, amit egy biztonsági csat egészít ki.

formai kialakítás esetén találkozhatunk sild-es, valamint sild nélküli termékekkel. A sild-el rendelkező sisakok esetén többször felmerül problémaként, hogy a sild sokszor indokolatlanul nagy, ami nagymértékben korlátozza a látóteret. Ez főként létrán vagy szerkezeten való mászás esetén okoz problémát. Ezért a munkavállalók gyakran fordítva veszik fel a sisakot, hogy jobban lássanak, viszont ez szigorúan tilos! Kevés sisak van úgy bevizsgálva, hogy fordítva is hordható legyen, viszont ez esetben is a sisak héját kell lepattintani a sisak kosárról és magát a héjat forgathatjuk hátra.

Érdemes arra is figyelni, hogy mennyire szerelvényezhető a sisak, van-e lehetőség céglogót, bármilyen azonosítót elhelyezni rajta. Tudunk-e hozzá bármilyen fejlámpát, fültokot, arcvédőrostélyt csatlakoztatni, vagy csak a gyártói kiegészítők illeszthetőek hozzájuk.

Csere alkatrészek között a homlokpánt a legfontosabb, mivel ez felel az izzadság felszívásáért, jobban koszosodik, így a higiénia miatt javasolt gyakrabban cserélni. Ezzel a védősisak kinézetét is megújíthatjuk, igényesebbé tehetjük a megjelenésünket.

Kiegészítő matricák (például: fényvisszaverő), jelölések csak akkor helyezhetőek a védősisakokra, ha azt a gyártó előzetesen jóváhagyta, csak azzal a technikával, alapanyaggal, amit támogatnak. Úgyhogy sajnos alkoholos filctollal nem díszíthetitek, de kiscicás matricát sem ragaszthattok a sisakotokra.

A sisakokról szóló első blogcikkünkben az alap tudnivalókat szedtük össze Nektek. Ha további információkra vágytok a védősisakokkal kapcsolatban, akkor tartsatok velünk jövő héten is (a második részt ITT találjátok!).  wink